Cégünk története a kezdetektől

augusztus 13, 2019by Lézervágás
sidok4.png

Cégünk 1992-ben alapult. Kezdetben sütőipari gépek felújításával és forgalmazásával foglalkozott. Ezt a tevékenységet bérelt műhelyben folytattuk. A gépfelújításhoz szükséges alkatrészeket alvállalkozásban gyártattuk le, különböző lemezmegmunkáló, forgácsoló stb..üzemekben. Akkor még nem értettük, hogy miért, de ezek a bérmunkával foglalkozó cégek nem kedvelték a hozzánk hasonló cégek kiszolgálását a kis darabszámú, egyedi alkatrészek miatt. Annak ellenére, hogy sokat fizettünk az ő szolgáltatásaikért, folyamatosan úgy éreztük, hogy szívességet tesznek a kiszolgálásunkkal. Márpedig rendszeresen nem illik szívességet kérni..! Ezért döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk lehetőségeinkhez képest, házon belül legyártani az alkatrészeket. Így kezdtük el lemezmegmunkáló és forgácsoló gépekkel felszerelni a műhelyünket. Ezek telepítése és mozgatása jelentős költségekkel járt, így hosszú távon mindenképpen a saját műhely megépítése volt a helyes döntés.Első saját üzemünket egy Dabas közeli tanya megvásárlásával kezdtük 1997-ben. Pénz hiányában igyekeztünk mindent saját magunk megvalósítani. Betonoztunk, fúrtunk, faragtunk és így elkészült 1998-ra első saját 600 négyzetméter alapterületű kis műhelyünk, ami nekünk akkor a világot jelentette. Ebbe telepítettük le első CNC „gépsorunkat”, ami egy 100 tonnás Weinbrenner élhajlító volt és egy Trumatic 300 PW stancoló gép. Ezeket a gépeket használtan vásároltuk. Üzemeltetésük folyamatos odafigyelést és karbantartást igényelt, de a miénk volt. Önerőből elkezdtük elsajátítani a CNC technológiát és a szakma fortélyait. Akkoriban más munkaerő viszonyok voltak. Egy pár főből álló baráti kis csapat dolgozott itt, hasonló érdeklődési körrel, így gyakorlatilag éjjel nappal a műhelyben dolgoztunk, kísérleteztünk. Szoftverek hiányában kézzel írtuk a programokat. Így kimerem jelenteni, hogy egy életre megtanultuk az alapokat!
Közben jelentős szeletet szakítottunk ki magunknak a hazai sütőipari piacon, így a felújításokból felhalmozott tudás és tapasztalat alapján, elkezdtük gyártani az MK kemence családot. Rövid idő alatt több, mint 100 kemencét sikerült értékesítenünk az országban, melyekből sokat, még a mai napig is üzemszerűleg használnak.

Elkezdtük a 3D-s tervezést, megvásároltuk az ehhez szükséges szoftvereket. Az összegyűlt tapasztalatokkal és az új lehetőségekkel egyre bonyolultabb alkatrészek legyártása vált lehetővé. Viszont így gyorsan elértük a kis CNC gépparkunk lehetőségeinek határait.

Elkezdtünk kacsingatni a lézerrel vágott alkatrészek felé, majd rövid tanakodás után vásároltunk egy 4KW-os co-lézervágó gépet. Ez a cég számára óriási fejlődés volt, egy új világ nyílt meg előttünk. És ezzel együtt bezárult egy régi, kicsi lett a műhelyünk. Elhatároztunk egy 1000 négyzetméteres bővítést.

Ez egy nagy lépés volt a cég életében, melyet feszített üzleti tervvel tudtunk megvalósítani. Sajnos az építkezés befejezése pillanatában 2008-ban beütött a válság, két nagy megrendelőnk is becsukta kapuit….nehéz idők jöttek. Szerencsére gyorsan rendeztük sorainkat, így gyakorlatilag stabil pozícióban tudtuk végig élni a válságot. Ebben az időszakban kifejezetten nagy hangsúlyt fektettünk az új megrendelők keresésére és a piackutatásra. Szép lassan elkezdett megrendelői állományunk megnövekedni, így újra kisimult mindenki arca.Földrajzi okok miatt Szegeden is elindítottunk egy kisebb üzemet, mely azóta is működik. Több sikeres uniós pályázaton vettünk részt, melyek segítségével tovább tudtuk modernizálni és bővíteni gépparkunkat. Beszereztünk további lézervágó gépeket, illetve bővítettük hajlítási és szállítási kapacitásunkat. Új technológiákat vezettünk be. Közben régi, kis műhely részünk elavulttá vált, ezért úgy döntöttünk, hogy átépítjük és az új Ipar4.0-ás irányelvek alapján, alapterületét jelentősen megnöveljük. Ez a beruházás napjainkban is zajlik, de év végére tervezzük a befejezését. A beruházással Dabason 3000 négyzetméter, Szegeden 1000 négyzetméter, modern gépekkel és technológiával berendezett üzemünkkel igyekszünk kielégíteni a vevői igényeket a jövőben is.
© 2009-2023 Lézervágás és lemezmegmunkálás • Minden jog fenntartva.